Dramaatiline lõpplahendus – venelane aitas Vetteli rekordilise tiitlini

2010. aasta F1-hooaeg oli väga tasavägine ning enne viimast etappi evisid tiitlivõimalusi tervelt neli meest.


Võidusõidumaailma kuningliku sarja vormel 1 hooaeg murrab augusti viimasel nädalavahetusel selgroo, kui ässad kihutavad Belgias kuulsal Spa-Francorchampsi ringrajal, mida väisas augusti keskel ka autoralli MM-sari. F1-maailma tiitliheitlus on põnev, sest Lewis Hamiltoni ja Max Verstappenit lahutab vaid kaheksa punkti, kuid ajalugu teab veelgi põnevamaid tiitlilahinguid.

Hamiltoni ülekaal on paljudele põrinasõpradele pinnuks silmas. On ta ju seitsmekordne maailmameister ning võitnud järjest neli tiitlit, kuid tänavu on Mercedese liidril jalad ja käed rohkemgi kui tööd täis, sest Red Bull ja Verstappen on näidanud suurepärast kiirust.

23-aastane hollandlane on harjunud rekordite murdmisega. Alustas ta ju oma debüüthooaega F1-sarjas kõigest 17-aastaselt, kui kihutas 2015. aastal Red Bulli sõsartiimi Toro Rosso ridades. Praegu kannab see võistkond Scuderia AlphaTauri nime.

Ent üks rekord, mis oli paljude silmis septembris 24-aastaseks saava Verstappeni jaoks vaid formaalsus, on käest libisenud. Me räägime ajaloo noorimast F1 maailmameistrist. See tippmark jääb püsima Sebastian Vetteli nimele.

Ferrari mõisteti hukka

Mees, kes peab legendaarset Michael Schumacheri oma iidoliks, roolib pärast ebaõnnestunud aastaid Ferraris praegu Aston Martinit ja on paljude fännide suur lemmik. Ta ei karda olla aus ning ehkki Aston Martin ei kuulu kiireimate sekka, on Vettel näidanud häid esitusi.

Tema karjääri hiilgeaeg jääb aga kümnekonna aasta tagusesse aega. 2007. aastal Sauberi ridades oma esimesel F1 GP-l osalenud Vettel liitus tolle hooaja keskel Red Bulli süsteemiga, saades võimaluse Toro Rossos. 2008. aastal võttis ta Toro Rossoga Itaalias oma esimese etapivõidu ning väga andekas sakslane edutati järgmiseks hooajaks Red Bulli.

Seal järgnesid uued võidud ning 2010. aastal saavutas Vettel hea stabiilsuse. Muide, tolle hooaja tiitlivõitlus oli väga põnev, sest lõpuks lahutas nelja esimest vaid 16 punkti.

Aasta eeleelviimane etapp sõideti toona Lõuna-Koreas. Vettel oli võidus kinni, kuid pidi mootoririkke tõttu katkestama ning see viis võitjaks tema suurkonkurendi Fernando Alonso. Tiitliohjad olid justkui hispaanlase kätes, ent Red Bull ei mõelnudki valget lippu lehvitada. Kui hispaanlasel oli koos 231 punkti, siis Red Bulli Mark Webberil 220 ja Vettelil 206. Energiajoogifirma ässade vahele mahtus ka Hamilton.

Järgmisel etapil Brasiilias näitas Vettel aga kõigile tagatulesid ning ühes Webberiga kindlustati Red Bullile hooaja neljas kaksikvõit. Viimasele GP-le mindi aga endiselt Alonso juhtimisel, kes oli Lõuna-Ameerikas kolmas. Seis enne Abu Dhabi võidusõitu oli pinev: Alonsol oli koos 246, Webberil 238 ja Vettelil 231 silma. Teoreetiline võimalus maailmameistriks tulla oli ka 222 punkti hankinud Hamiltonil, kuid oli selge, et inglase tiitlivõit tähendanuks kaheksandat maailmaime, sest laual oli maksimaalselt 25 silma.

Red Bull toonitas enne Abu Dhabi võidukihutamist, et ei kavatse kasutada tiimikäsklusi. “Sõitjate heitlusesse sekkumine pole meie jaoks mingi võimalus. Terve maailm mõistis Ferrari hukka, kui nad seda Hockenheimis tegi,” viitas Red Bulli omanik Dietrich Mateschitz Saksamaa GP-le, kus Ferrari palus Felipe Massal Alonso mööda lasta ja nii teenis hispaanlane üldarvestusse seitse tohutult väärtuslikku punkti.

Venelane Petrov valmistas Alonsole ja Webberile tohutult tuska

Abu Dhabi kvalifikatsiooni võitis Vettel, edestades Hamiltoni ja Alonsot. Webber jäi viiendaks. Sakslane suutis stardis oma esikohta kaitsta, kuid Alonso langes Jenson Buttoni järel neljandaks.

Alonso ja Webber käisid boksis rehve vahetamas palju varem kui Vettel ja Hamilton. See taktika ei õigustanud ennast, sest kui Alonso ja Webber pidid ennast navigeerima võistlejaterivi tagantpoolt ette, siis Vettel oli pärast boksipeatust teine (juhtis Button, kes polnud boksis käinud) ja Hamilton viies. Webber ja Alonso võitlesid samal ajal Renault’ mehe Vitali Petroviga ning venelane osutas nõnda visa vastupanu, et tiitliheitlejad ei saanudki temast sõidu lõpuks mööda: Petrov oli kuues, Alonso seitsmes ja Webber kaheksas.

Vettel võttis üsna kindla võidu, edestades Hamiltoni 10,1 sekundiga. Punktiarvestuses tõusis sakslane 256 silmaga tippu, Alonso kontole jäi 252 ja Webberi kaukasse 242 punkti. Tiitlit pea kohale tõstes oli Vettel vaid 23 aasta ja 134 päeva vanune, võttes enda nimele noorima tšempioni rekordi: varasemalt hoidis seda enda käes Hamilton, kes oli 2008. aastal võidutsedes 23 aasta ja 300 päeva vanune.

Ära maga maha Betsafe’i eripakkumisi!

Kui koefitsiendid ja vihjed tekitasid sinus matšides huvi, kuid sul pole Betsafe’is kontot, pole ka probleemi. Miks? Sest konto saad avada SIIN ning Betsafe duubeldab sinu sissemakse kuni 200 euro ulatuses. Näiteks: kasutaja avamisel kannad oma kontole 150 eurot, millele paneb Betsafe omalt poolt täpselt sama palju otsa! Tekitas huvi? Väga hea ja kliki SIIA, et saada rohkem infot.

Betsafe’is on käimas ka miljonimäng, mis on saadaval ainult registreeritud klientidele. Alustamiseks logi sisse oma kontole või kui oled uus klient, siis registreeru kohe. Kuidas sa mängida saad?

  • Teile antakse 1 000 000 € suurune summa ja teil on vastamiseks rida küsimusi, tavaliselt 20. Iga küsimuse korral peate oma poti kas jagama või panema kõik ühele vastusele.
  • Kui küsimus on vastatud, liigub võidule vastamiseks pandud raha järgmise küsimuse juurde.
  • Kordate seda protsessi seni, kuni olete kõikidele küsimustele vastanud. Pärast viimase küsimuse esitamist allesjäänud raha kuulub kõik teile.

Kvalifitseerumiseks tehke vähemalt 25 euro eest spordipanuseid, mille koefitsient on 1,50 või rohkem (kombo- või süsteempanuste puhul vähemalt ühe koefitsiendivalikuga 1,50 või rohkem). Panuseid võetakse arvesse peale panuste lahendamist. Reegleid ja tingimusi näed täpsemalt SIIT.

Kõik Betsafe’i pakkumised on kirjas SIIN.

log in

reset password

Back to
log in